E leai se fesili e sili atu le taugofie o mea faʻagogo lima e faʻaoga nai lo solo pepa.Ole tau ole mea fa'amago lima ile va ole .02 sene ma le .18 sene ile eletise ile mago ma se solo pepa e masani ona tau ile 1 sene ile pepa.(e tutusa ma le $20 i le lima fa'amago tau vs $250 i pepa solo tau pe afai o le averesi o le faaaogaina o le 2.5 laupepa i le mago.) O le mea moni, e mana'omia le tele o le malosi e na'o le gaosia o se solo pepa toe fa'aaogaina nai lo le fa'agaioia o se masini fa'agogo lima.Ma e le aofia ai le tau o le tipiina i lalo o laau, felauaiga solo pepa ma vailaʻau e alu i le gaosiga o solo pepa ma le tau o le oka ma le teuina.

O mea fa'amago lima e sili atu ona itiiti otaota nai lo solo pepa.O se fa'asea tele mo le tele o kamupani o lo'o fa'aogaina solo pepa e tatau ona latou fa'amama pe a uma solo, lea e mafai ona i luga o faletaele uma.Ae sili atu le leaga, o nisi tagata e fufulu solo solo i lalo o faleuila, ma mafua ai ona poloka.A tupu lenei mea, o le tau ma faʻafitauli o le tumama i le i ai o solo pepa e alu i luga o le taualuga.Ona tatau lea ona tia'i ese solo i fafo.E tatau i se tasi ona ato, fa'ata'avalevale ma la'u i se uta, e fa'atūtūmu ai fanua.

E faigofie ona va'ai i le si'osi'omaga, fa'amago lima e sasa solo pepa - e o'o lava i le taimi e le'i aofia ai la'au ua fa'aumatia.

O le a la le mea e faitio ai pe a faʻaaogaina mea faʻamago lima?
1) O nisi tagata e fefefe e pa'i i le au o le faitotoa pe a tuua se faleta'ele ma latou mananao i solo pepa.

O se tasi o vaifofō o le tu'u lea o ni tamatama'i vae i tafatafa o le faitoto'a o le faleta'ele, ae 'aua le tu'u i le faatanoa ina ia maua e i latou e manana'o moni i ai.(Aua nei galo se ato lapisi iina aua a leai o le a iu i luga o le fola.)

2) O nisi fa'asalalauga ua fa'asalalau solo i le alamanuia fai mai o fa'amago lima e feulaina le ea palapala o lo'o i luga o le faleta'ele i luga o ou lima.

Ma o isi e fai mai o le faʻamago lima lava ia e mafai ona palapala ma faʻaopopo i le faʻafitauli.

E tatau ona tatala fa'atasi i le tausaga se tapuni fa'amago lima (sili atu i tulaga fa'aoga maualuga) ma feula i fafo e alu ese ai se pefu.

Ae tusa lava pe le faia lenei mea, matou te le iloa e sili atu siama nai lo se isi lava mea o loʻo i ai i totonu o le mea faʻamago lima.

E sili atu le faʻagogo lima saoasaoa i lenei tulaga ona o le malosi o le ea o le a masani ona faʻamamaina i latou.

Ae o le mea manaia e toetoe lava o masini faʻagogo lima otometi / faʻaogaina e leai se tasi e paʻi i ai, ae e le mafai ona e aloese mai le paʻi i se solo pepa, a ea?(E ui lava i tulaga le lelei tele o se solo pepa e manaia aua e mafai ona e miliina mea i ai. I le isi itu, o se masini faʻamago lima e manaia mo le faʻamago. E mafai ona tatou fefinauai e faʻavavau.)

O se suʻesuʻega talu ai nei a tagata suʻesuʻe i le Iunivesite o Laval i Quebec City, ma lomia i le American Journal of Infection Control, fai mai o siama ma siama e olaola i solo pepa ma o nisi o na siama e mafai ona feaveaʻi i tagata pe a uma ona latou fufulu o latou lima.


Taimi meli: Mati-28-0219